Dagboksinlägg #16

Alla människor tror någon gång under sitt liv att ens barndom var den bästa som mänskligheten någonsin erfarat. Den mest äkta, ädla och prydligaste uppväxten man aldrig skulle kunna formulera i ord... eftersom den är så fin.

Så ljuvlig är den att när man jämför sin egna uppväxt med ens bild på barnen idag/igår/när som helst annars så förlorare den andra parten alltid. TV-programmen var alltid bättre, TV-spelen var svårare, musiken svängigare, föräldrarna mindre upptagna, naturen mer lockande, cykeln roligare, Arne Weise friskare etc etc.

Det här är förstås nostalgi i sin renaste form. Likt en skottsäker väst bär man den och åsikter som säger annorlunda skjuter man enkelt ned med hånskratt eller lulliga argument. Man vet helt enkelt lite bättre än alla andra.

Den andra oktober 2001 var jag just den personen. Under den tiden var min uppväxt den mest gullepluttiga, skimrande, ballaste och, nyckelordet i dagens inlägg: Oskyldigaste.

Processen är jobbig då man för första gången börjar titta tillbaka på sig själv och möta en mer oskyldig blick. En mer lekfull, fantasirik och rofylld blick. Under en sådan process är det väldigt enkelt att häva ur sig en text som denna.

Jag håller knappt med om någonting i det här inlägget längre. Vid sidan om vuxenvärlden kommer det alltid att existera en barnvärld. Barn kommer enkelt kunna hitta sätt att leka med till exempel Internet, Lady Gaga och GTA IV och ha det magiskt roligt. Men jag, som vet hur märkligt det kan gå med de exemplena, skulle kunna stå vid sidan om och oroa mig hela tiden. För de här sakerna fanns ju inte när jag var liten!

Jag får helt enkelt ta på mig att lära mina barn att leka med sådana saker på ett oskyldigt sätt. Inte bara versaler på Internet, Lady Gaga klär sig så för att hon tycker det är kul, don't drink and drive i GTA IV. Eller, snarare don't drive and kör på hundratals if not tusentals människor. Mina barns barndom blir vad jag gör den till.Barndomen utrotas
2 oktober 2001

När jag var liten klättrade man i träd på skolrasterna.
När jag var liten klädde jag på mig (nästan) vad som helst på morgonen innan skolan.
När jag var liten tänkta jag inte ens tanken att röka eller dricka.
När jag var liten var allt mer impulsivt.
När jag var liten var Turtles det tuffaste som fanns.

Om du är en 85:a kanske du känner igen dig lite. Ni som är födda ännu tidigare kanske känner igen sig ännu mer.
När man gick i mellanstadiet var allt så enkelt. På helgerna var man med kompisarna och hade kul och var samtidigt lydig mot föräldrarna. Skolan hade alla resurser och skolmaten var helt okej. På rasterna klättrade man i träd, smög på tjejerna eller kanske byggde kojor. Man kanske frågade chans på en tjej ibland och kanske blev lite sådär vårkär ibland. Läxor fanns knappt. Om man gjorde någon ledsen eller besviken bad man bara om ursäkt eller kanske skrev en liten lapp där det stod ”förlåt” och så blev allt bra. På klassfesterna dansade man tryckare med tjejerna till en sönderspelad och typisk tryckarlåt. Man stack ut i skogen och använde fantasin som leksak. Man fick äta Nutella på mackorna och det fanns frukostflingor som var riktigt goda (och onyttiga).
Om man skulle hitta på något att klaga på fick man tänka ett tag (om man inte var pessimist). Jag levde iallafall livet väldigt mycket under den tiden.

Om du är stammis i min dagbok kan jag jämföra detta med ”Biljardjämförelsen” där det skrivs att jag hade en skyddad triangel runt mig under mellanstadiet. Allt var i sin ordning.


Idag måste det stå ”Extra fylld med vitaminer och järn” på flingpaketen för att mamma ska köpa dem. Så står det ju för tjyvven på Viktväktarnas mat! Men man blir ändå en mer och mer van kund hos McDonalds med sin mamma eller pappa.

Datorer, Pokémon, Playstation2 och GameBoyAdvance lockar mer än skogar, cyklar, kreativitet och ibland till och med det motsatta könet.
Tjocka barn ökar i antal alldeles för mycket. Inget märkligt sammanträffande skulle jag tro. En skådespelare som bar namnet ”John Candy” dog för att han var för tjock. Vad händer då när alla dessa feta människor växer upp? Jag använder det klyschiga uttrycket att allt är en bubbla som snart spricker, eller en tickande bomb som snart exploderar. Exploderar kraftigt.

Det tråkiga är också att det impulsiva levnadssättet har dött. Man ser inte så hemskt mycket fotbollsspelande ute på gården längre. Alla barn ska börja träna i klubbar så tidigt som möjligt. Man får inte tid att bara sticka ut och lira lite ute på fotbollsplanen vid skogsbrynet. Lekplatserna besöks nästan bara av treåringar nuförtiden.

Mode har sträckt sig ner för långt. Jag tycker det, jag vet inte hur du klädde dig när du gick i kanske fyran men att klä sig utmanande med smink och andra grejor har blivit allt vanligare hos yngre. Jag tog på mig det som mamma köpte åt mig och passade.

De balla tjejerna i klassen startar en klubb som heter ”Stringtrosklubben”. I den får man bara vara med om man har på sig stringtrosor. Intressant (eh, nej).. Då blir många tjejer utstötta på grund av att de inte har på sig stringtrosor. Toppar som blottar magen, hår som spretar åt alla tänkbara håll, söta ansikten som göms bakom allt smink, märkeskläder som är dyrare än min första mountainbike. Är detta rätt? Ska det vara så här? Jag tycker att det låter fel men det går ju absolut inte lösa problemet med skoluniformer, det löser ingenting. Det är helt naturligt att barn härmar och ser upp till äldre människor, de vill bli och se ut som dem. Ska inte vi då börjar ändra på oss? Är det inte vi det är fel på?

Under rasten i skolan sitter många (men inte alls alla) barn och spelar Pokémon eller bråkar om alla Pokémon-kort.

Det skrivs mycket idag om hur barn ofta har huvudvärk, svårt att sova och problem med stress. Barnen blir stressade eftersom föräldrarna stressar. Där kom det igen, vi måste ändra på oss. Snarast!

Jag träffade en gång en lärarinna som hade varit lärare i över 40 år men sen slutade hon för att barnen blev för stökiga. Säger det dig något?

På helgerna när man precis börjat sexan eller kanske ännu tidigare smygröker man med de äldre polarna. Man kanske börjar dricka i samma årskurs. Vad leder det till?

Vad visas på TV idag? Tjejer som försöker ha på sig så lite kläder som möjligt i musikvideos. De tänjer på censurgränserna till det allra, allra yttersta. Digimon, usch fy så hemskt för barnen. Gjordes inte de allra bästa Disney-filmerna för fem år sen?
Tacka vet jag Turtles och Spindelmannen.

Börjar inte barndomen försvinna? Den liknar alldeles för mycket vuxenvärlden. Man ska leka och röra på sig när man är liten. Okej, de kanske leker men de rör inte på sig så mycket.

Jag har ställt många obesvarade frågor i detta dagboksinlägg. Den enda som kan svara på dem är tiden. Vi får se vad det blir av barnen som växer upp idag. Jag kanske bara överdriver. Det kanske blir samma sak som med allt onödigt snack om dataproblemen under milleniumskiftet.
Vi får se, vi får se...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0